Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Οι "οχυρωμένες" πόλεις της Ισπανίας (φωτογραφίες)

Στο πέρασμα των αιώνων, η Ισπανία αποτέλεσε το κέντρο πολλών συγκρούσεων μεταξύ διαφόρων πολιτισμών, όπως μεταξύ Ιβήρων, Κελτών, Ρωμαίων, Γότθων, Βησιγότθων, Εβραίων και Μουσουλμάνων, γεγονός που οδήγησε πολλές τις πόλεις να χτιστούν ως οχυρά.


Άβιλα

Λίγο περισσότερα από 100 χιλιόμετρα από τη Μαδρίτη στις άνυδρες ισπανικές πεδιάδες βρίσκεται η Άβιλα. Τα τείχη της πόλης είναι 2.500 μέτρα και αποτελεί ένα από τα καλύτερα διατηρημένα παραδείγματα της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη. Η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά για τα τείχη είναι από τα τέλη του 11ου αιώνα, όταν ο βασιλιάς Alfonso VI της Καστίλλης διέταξε την οχύρωση της πόλης, ένα έργο που ολοκληρώθηκε σε μόλις εννέα χρόνια. Οι τοίχοι είχαν ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO το 1985. 


Λούγκο

Αυτή η ξεχασμένη πόλη της Γαλικίας έχει ένα από τα παλαιότερα τείχη στην Ισπανία. Αρχικά ιδρύθηκε το 13 π.Χ. προς τιμήν του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου, ενώ τα τείχη της Λούγκο απέδειξαν τη δύναμη μιας αυτοκρατορίας που είχε καταφέρει να φθάσει στο πιο βορειοανατολικό σημείο της Ιβηρικής χερσονήσου. Τα τείχη έχουν μήκος 2.266 μέτρα και είναι φτιαγμένα από γρανίτη, έχουν 85 πυργίσκους για άμυνα σε περίπτωση που η πόλη έπρεπε να αντιταχθεί σε βαρβαρικές επιθέσεις. Στο πέρασμα των χρόνων τα τείχη κατάφερα να μείνουν σχεδόν αλώβητα, ξεπερνώντας ακόμη και την Αραβική εισβολή.
Σήμερα, τα τείχη είναι το μεγαλύτερο τουριστικό αξιοθέατο της Λούγκο και όλοι οι επισκέπτες της πόλης μπορούν να τα διασχίσουν περπατώντας.  


Τρουχίγιο

Τα τείχη της Τρουχίγιο έχουν υποστεί μεγάλη φθορά στο πέρασμα του χρόνου, με μόνο ένα μέρος της περιμέτρου των 900 μέτρων είναι σωσμένο μέχρι σήμερα. Παρ' όλα αυτά, οι τοίχοι της Τρουχίγιο αποτελούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά τοιχώματα  στην Ισπανία, χάρη στη θέση τους που είναι στην κορυφή ενός λόφου με θέα την περιοχή Vegas Altas της επαρχίας Badajoz.
Η Τρουχίγιο είναι η γενέτειρα του διάσημου εξερευνητή Francisco Pizarro, αφήνοντας πίσω του μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά, όπως η Plaza Mayor και το Κάστρο της πόλης Τρουχίγιο, ιστορικά μνημεία μιας πόλης που σπαράχτηκε από τη μάχη του 7ου αιώνα μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στην Ισπανία.


Γρανάδα

Τα τείχη της πόλης είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης μουσουλμανικής οχύρωσης κατά της χριστιανικής επίθεσης. Τα αρχικά τοιχώματα περιμετρικά της πόλης χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα και τοποθετούνται από τις όχθες του ποταμού Darro στην άκρη του Αραβικού οικισμού της γειτονιάς Albaicín, αλλά στη συνέχεια επεκτάθηκε κατά το 12ο και 13ο αιώνα. Παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της κατασκευής έχει χαθεί στις μέρες μας, οι ιστορικοί εκτιμούν ότι η έκτασή του ήταν περισσότερα από 8.000 μέτρα.
Όμως ακόμα και σήμερα μπορεί κανείς να θαυμάσει τα ερείπια πολλών από τις πύλες του σε μια βόλτα γύρω από το παλιό τμήμα της Γρανάδας, ιδιαίτερα κατά μήκος της ποταμού Carrera del Darro.


Τολέδο

Το Τολέδο, μόλις 70 χιλιόμετρα μακριά από τη Μαδρίτη, αντέχει  στις δοκιμασίες του χρόνου και αποτελεί μια από τις πιο ιστορικά ενδιαφέρουσες πόλεις της Ιβηρικής Χερσονήσου. Ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους και ονομάστηκε  η πρωτεύουσα των Βησιγότθων στην Ισπανία τον 5ο αιώνα και σύντομα έγινε το οικονομικό και κοινωνικό επίκεντρο του βασιλείου. Επίσης αποτέλεσε ένα μέρος πολιτιστικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων μετά την εισβολή των Ισλαμικών στρατευμάτων από το Μαρόκο το 711. Το Τολέδο ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO το 1986, λόγω των highlights του Τολέδο, όπως ο επιβλητικός γοτθικός καθεδρικός ναός και το φρούριο Alcázar.

Πηγή: BBC
Επιμέλεια: Νίκη Κότσαρη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου